Rukola gatunek rośliny jednorocznej należącej do rodziny kapustowatych, jest coraz bardziej popularna na polskim rynku i ceniona za swoje właściwości.
Rukolę jeść warto, ponieważ zawiera wapno, żelazo oraz witaminę A,C i K, wspomaga system odpornościowy organizmu, działa bakteriobójczo, przyspiesza procesy trawienne i co więcej chroni nas przed nowotworami. Kolejnym wielkim plusem jest fakt, że 100 g rukoli zawiera tylko 25 kcal!
Poprzez swój charakterystyczny smak i aromat dodaje oryginalności prostym potrawą.
Poniżej umieszczam przepis na najszybszą i najłatwiejszą sałatkę z rukoli.
Składniki:
• 250 g rukoli;
• 50 g koziego sera;
• 3 łyżki miodu;
• garść orzechów włoskich.
Rukolę umyć osuszyć, włożyć do miski, dodać pokrojony w małe kawałki kozi ser oraz garść orzechów włoskich, polać miodem i gotowe.
Czas przygotowania: 5 min
Smacznego!
D.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz