Warto wspomnieć, że dynia ma w sobie dużą dawkę beta-karotenu, który ma działanie antyutleniające. Spożywanie jej wzmacnia nasz układ odpornościowy, pobudza trawienie a także pomaga zredukować tkankę tłuszczową.
Dynia mimo iż syta, jest niskokaloryczna 28kcal/100g.
Dynia mimo iż syta, jest niskokaloryczna 28kcal/100g.
około 300g dyni,
średnią cebulę,
2 ząbki czosnku,
kostkę warzywną,
oliwę z oliwek,
przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka, ostra papryka,
curry, opcjonalnie odrobinę gałki muszkatołowej i imbiru.
Z dyni wycinamy miąższ, odcinamy skórę i kroimy ją na drobną kostkę,
drobno siekamy cebulę i czosnek.
Wszystko wrzucamy na patelnię i skrapiamy odrobiną oliwy i smażymy do zeszklenia.
Do garnka wlewamy 2 lub 3 szklanki wody, w zależności jaką gęstość zupy chcemy uzyskać,dodajemy kostkę warzywną i gotujemy na małym ogniu.
Wrzucamy do wywaru gotowe warzywa i dynię i gotujemy o momentu zmiękczenia.
Odcedzamy i blenderujemy je na gładką masę, następnie łączymy z wywarem i gotujemy przez ok. 3 minuty.
Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i pestkami dyni.
Smacznego!
Polecam
OdpowiedzUsuńMaciej Piotrowski
Robisz ją całkiem podobnie jak ja - ja jeszcze dodaje kilka ziemniaków żeby nadać jej bardziej kremowej konsystencji po zmiksowaniu. Bardzo lubię kiedy zupa dyniowa jest wyjątkowo ostra - ciekawy kontrast smaków. Fajny blog - podoba mi się, żę tematyka jest taka szeroka
OdpowiedzUsuń