jednak delikatnie zmodyfikowany by deser był jeszcze bardziej smaczny :-)
Na początku rozgrzej piekarnik na 190 stopni, blache (o boku ok. 20cm) posmaruj odrobiną oleju
rzepakowego. Obierz i pokrój jabłka (ok. 1 kg) w ćwiartki lub ósemki, następnie wymieszaj je z 1/3 szklanki suszonych śliwek i garścią rodzynek, dodaj 2 łyżki syropu klonowego i 2 łyżki soku z cytryny, szczyptę gałki muszkatołowej i cynamonu oraz 2 rozpuszczone łyżki masła.
Teraz przechodzimy do kruszonki połącz 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1/4 szklanki płatków owsianych i 1/4 szklanki otrębów o smaku porzeczkowym, 3 łyżki mąki pszennej
i brązowego cukru, szczyptę soli i 3 łyżki posiekanego masła. Rozetrzyj w palcach na duże
okruchy.
Włóż do formy i piecz ok 45-50 minut.
Podziel na 8 porcji i serwuj każdą z kleksem jogurtu naturalnego.
Czas: 20 min. + 50 min.
Porcja: ok. 220 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz