Przepis (klik) został zaczerpnięty ze strony SŁODKIE SŁONE, którą serdecznie polecamy.
Bedziecie potrzebować:
80 g miękkiego masła,
3/4 szklanki cukru( my dodałyśmy cukier trzcinowy),
jajko,
1 szklanka płatków owsianych,
1,25 szklanki mąki pszennej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
tabliczka mlecznej czekolady pokrojona w drobną kostkę( my dodałyśmy gorzką)
garść rodzynek.
Wykonanie:
Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni, formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem, dodajmy jajko, mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, sól, czekoladę i rodzynki. Masę najlepiej wyrobić ręcznie.
Z wymieszanych składników formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które spłaszczamy delikatnie w dłoniach. Ciastka pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
smak boski! ale wyszły mi twarde i rozlane...
OdpowiedzUsuńwięcej mąki mniej pieczenia?!
Jeżeli konsystencja jest zbyt rzadka warto dodać więcej mąki.
OdpowiedzUsuńCo do czasu pieczenia, należy go dokładnie pilnować i nie trzymać dłużej w piekarniku niż jest w przepisie. Poza tym wszystko zalezy od piekarnika i trybu w jakim pieczemy.