Ciemne winogrona nie cieszą się tak wielką popularnością jak białe, a szkoda bo są bardziej
wartościowe i zdrowe. Powinniśmy spożywać je przede wszystkim jesienią, ponieważ zwiększają
odporność organizmu.
W winogronach znajdzemy dużo witamin i minerałów m.in. A, B1, B6, B12, C, PP, sole wapnia,
potas, żelazo, magnez, fosfor, miedż.
Owoce te zawierają również liczne antyoksydanty:
- resweratro - zwiększa ekspresję co najmniej 3 genów związanych z długowiecznością,
- stilbeny,
- melatoninę - nazwywaną hormonem snu,
- antocyjany.
Najwięcej cennych składników odżywczych znajduje się w skórkach i pestkach winogron.
Winogrona korzystnie wpływają na skórę, serce, układ nerwowy, nerki i wątrobę. Ciemna odmiana zawiera barwniki, tzw. flawonoidy, które przyczyniają się do wzmocnienia żył i naczyń krwionośnych.
Podstawowe właściwości winogron to:
- pozytywnie wpływają na pracę serca i całego układu krwionośnego;
- podwyższają poziom dobrego cholesterolu HDL;
- obniżają poziom złego cholesterolu LDL;
- zapobiegają miażdżycy;
- redukują stres i napięcie;
- pobudzają pracę mózgu;
- usprawniają trawienie;
- zapobiegają zaparciom;
- zapobiegają infekcjom jelit;
- przywracają równowagę kwasowo-zasadową;
- mają właściwości moczopędne;
- działają przeciwbakteryjnie
- mają działanie przeciwnowotworowe.
Dlatego jedzmy ciemne winogrona :)
Wartość energetyczna w 100 g: 70,00 kcal
Białko w 100 g: 0,72 g
Węglowodany w 100 g: 17,20 g
Tłuszcz w 100 g: 0,16 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz