Obecnie na rynku znajduje się wiele rodzajów jak i zamienników cukru spożywczego.
Cukier trzcinowy, brązowy, fruktoza, słodziki – można się zagubić, gdyż wybór jest spory.
Każdy z nich ma jednak swoje wady. Ciężko jest wybrać coś spośród nich jeżeli zależy nam
jednocześnie na niskiej zawartości energetycznej i braku całej tablicy Mendelejewa w składzie.
Mogłoby się wydawać, że nie pozostaje nam nic innego jak zrezygnowanie ze słodzenia – nic bardziej mylnego.
Coraz częściej słyszymy o naturalnym słodziku. Stewia to najsłodsza roślina na świecie.
W 100% zdrowa, ma zero kalorii, jest od 250-450 razy słodsza od sacharozy, odporna na wysoką temperaturę, dlatego może być wykorzystywana do gotowania i pieczenia.
Na tym jednak nie koniec.
zdj. www.sugarfreestevia.net
Ta cudowna roślina posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, jest bezpieczna dla diabetyków, a także obniża ciśnienie krwi.
Ponadto, możemy używać liści świeżych, suszonych, bądź sproszkowanych.
Obecnie na rynku dostępna jest Stewia w tabletkach i proszku, co zdecydowanie ułatwia wykorzystanie jej w kuchni na co dzień.
Jeżeli nie checie kupować kota w worku, możecie wypróbować darmową próbkę Stewii dostępną TUTAJ
Jednym słowem – polecamy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz