poniedziałek, 12 maja 2014

Szybki przepis na sojowy budyń!

Witajcie!

Dzisiaj krótki post z szybkim przepisem na zdrowy, sojowy deser!
Doskonale sprawdzi się, gdy nie mamy zbyt wiele składników w lodówce,
a mamy ochotę na coś słodkiego, niekoniecznie zawierającego w składzie 10 kostek cukru.

Będziemy potrzebować:
- szklankę mleka sojowego + ok. 50ml na rozdrobnienie z mąką, (mleko krowie/ ryżowe/ kozie),
- czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej,
- słodzidło: cukier trzcinowy, ksylitol, stevię, etc.,
- opcjonalnie łyżeczkę konfitury i cynamon.



Mąkę rozrabiamy z odlaną częścią mleka, pozostałą część podgrzewamy w garnku z cynamonem
i "cukrem". Po zagotowaniu zdejmujemy garnek z palnika i wlewamy do niego uprzednio przygotowaną mąkę z mlekiem. Całość energicznie mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji.

Gotowy deser ozdabiamy łyżeczką ulubionej konfitury.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz