niedziela, 1 czerwca 2014

Indyk w towarzystwie grillowanych zielonych szparagów

Witajcie!
Dzisiaj propozycja prostego, szybkiego, a przede wszystkim zdrowego obiadu.

Potrzebne produkty:
- 150g indyka (filet, sznycel),
- zielone szparagi,
- limonka bądź cytryna,
- przyprawy: pieprz, sól himalajska różowa, czerwona papryka, dowolne zioła,
- oliwa z oliwek.

Przygotowanie
Indyka kroimy na małe kawałki i przyprawiamy.
Smażymy na rozgrzanej patelni polanej odrobiną oliwy z oliwek.

Szparagi płuczemy i odcinamy końcówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
(u mnie z termoobiegiem).Przyprawiamy wedle uznania: sól, pieprz,
sok z cytryny bądź limonki, odrobina oliwy. Pieczemy około 15-20min.

Opcjonalnie danie możemy podawać z młodymi ziemniakami bądź grzanką skropioną oliwą
i przyprawioną czosnkiem.


Zielone szparagi są najbardziej aromatyczne i wyraźne w smaku.
W 100g mają tylko 18kcal!

Są źródłem witamin C, K i witamin z grupy B, a także potasu, magnezu, fosforu i żelaza.
Poprawiają pracę układu pokarmowego, zawierają niską zawartość sodu i zwiększają krzepliwość krwi.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. juz dawno miałam kupć sobie szparagi musze sie w końcu po nie wybrać...

    OdpowiedzUsuń
  2. I do takiego zestawu najlepsza będzie zielona herbata, bo mamy zielone szparagi. Może być klasyczna, może być z dodatkiem. Ja swoją kupuję w TeaClub, a bloga od dawna śledzę i się nim inspiruję.

    Pozdrawiam!
    Klaudyna

    OdpowiedzUsuń
  3. Grilowane szparagi brzmi całkiem smacznie, musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szparagi w tej kompozycji smakują naprawdę wspaniale. Pochwalę się, że to jest moja potrawa popisowa! W smaku rewelacyjna, chociaż by być skromną nie powinnam tego pisać...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie i koniecznie zrobię coś takiego na obiad

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę w końcu spróbować szparagów...ale będę musiała poczekać do następnego lata :)

    OdpowiedzUsuń