środa, 28 września 2011

Przepis na tartę z borówkami i malinami

Tarta z borówkami i malinami.

Rozpoczynającą się jesień pragnę powitać, pysznym kruchym ciastem, rozpływającym się nadzieniem oraz soczystymi owocami, które przypomną nam ciepłe, letnie dni.


Składniki:
- karpatka (gotowy krem na zimno, np. Delecta) + mleko
- świeże borówki, maliny
Ciasto:
- 1,25 szklanki mąki krupczatki,
- 2 żółtka,
- 0,5 kostki margaryny/masła
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Z mąki, żółtek, margaryny, oleju, cukru i proszku zagnieść ciasto. Wyłożyć ciastem formę do tarty, a następnie nakłuć ciasto równomiernie widelcem, całość odstawić na 30 min do lodówki.
Ciasto należy piec 20 minut w temperaturze 170 stopni C. Kiedy tarta przestygnie, położyć krem, a na nie świeże owoce.

Smacznego!

D.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz