środa, 17 lipca 2013

Syrop glukozowo-fruktozowy

Syrop glukozowo-fruktozowy jest to syrop otrzymywany z kukurydzy przetworzonej na skrobię kukurydzianą używany do słodzenia bądź dosładzania napojów, soków, lodów, dżemów, galaretek, miodów,jogurtów i deserów. Kiedy przeanalizujemy skład produktów znajdujących się na sklepowych półkach, a nawet tych w naszej lodówce gwarantuję, że syrop glukozowo-fruktozowy będzie tam częstym gościem. Zastępuje on cukier, ponieważ jest od niego o wiele tańszy. 

Co w tym złego? Otóż bardzo wiele!  
Kukurydza stosowana do produkcji syropu jest najczęściej genetycznie modyfikowana(GMO). Ponadto cukier ten ma wyższy indeks glikemiczny. Po zjedzeniu takiego produktu  poziom glukozy we krwi podnosi się diametralnie, efektem tego jest wzrost apetytu.

zdj. polishupdate.com



Spożywanie produktów zawierających ten płynny cukier:
*powoduje szybkie tycie i przyczynia się do występowania otyłości,
*wzmaga apetyt,
*zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy,
*zwiększa poziom cholesterolu i ryzyko zakrzepów,
*pozbawia organizm miedzi, chromu i magnezu.

Co w tej sytuacji należy zrobić? Przede wszystkim czytać etykiety, a także starać się spożywać dużo świeżych warzyw,owoców i niesłodzonych jogurtów. Poza tym warto wyeliminować słodzone napoje
i gotowe produkty. Przygotowanie prostego deseru bądź przekąski często zabiera niewiele więcej czasu,
a ma zbawienny wpływ dla naszego zdrowia.

zdj. kwejk.pl



3 komentarze:

  1. Słyszałam, że taki syrop mocno spowalnia metabolizm! A fe

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam robić owocowe jogurty czy też owocowe napoje samemu. :)
    Szczegulnie teraz, latem nie powinno być z tym problemu.
    Jogurt + truskawki mniam.
    Woda mineralna + plasterek cytryny + 2-3 listki mięty mmm.
    Dobra herbata zaparzona godzinę wcześniej + 2 plasterki cytryny + 3-4 kostki lodu + sok z połówki słodkiej pomarańczy PYCHA :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale co zrobić jak żelki tak kuszą !

    OdpowiedzUsuń