sobota, 26 kwietnia 2014

Łosoś – królem ryb

Łosoś, to jedna z najzdrowszych ryb, bogata w witaminy z grupy B, witaminy A, D, E oraz pierwiastki takie jak potas, fosfor, fluor, selen, cynk. Nie przerażajmy się wysoką zawartością tłuszczu  ok. 14%, ponieważ to tłuszcz korzystny dla naszego organizmu – zawierający cenne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które są niczym lekarstwo.

Korzystnie wpływają na układ krwionośny, chronią przed zawałem,
obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają odporność, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, działają antydepresyjnie i antynowotworowo.



Jak widać ta apetyczna rybka ma same zalety :-)
Oprócz walorów zdrowotnych, do spożycia łososia zachęca jego soczysty, wyraźny smak.
Ja najbardziej preferuję łososia smażonego na patelni, ale dla osób dbających o linię lepszą opcją będzie upieczenia ryby w piekarniku. Łosoś rewelacyjnie komponuje się z cytryną oraz rozmarynem.

Przed smażeniem można go zamarynować. Jako dodatek do ryby dobrze sprawdzi się szpinak lub brokuł, do tego ryż, kasza lub ziemniaczki  co kto lubi :-) Idealnie łączy się z sosem koperkowo-jogurtowym.

Smacznego!

Właściwości fileta z łososia w 100 g:
Energia: 201 kcal
Białko: 19,9 g
Tłuszcz: 13,6 g
Węglowodany: 0,0 g
Błonnik: 0,00 g


2 komentarze:

  1. Łosoś to chyba moja ulubiona zdrowa rybka (bo z tych niezdrowych lubię dorsza); szczególnie ubóstwiam podawanego z pieca. Sama jednak nie potrafię go dobrze przygotować, bo zawsze wyjdzie mi za suchy - nie mam wprawy, ale pracuję nad tym (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham łososia w każdej postaci. Duża zawartość tłuszczu to nie to samo, co tłuszcz w mięsie, bo rybi tłuszcz jest zdrowiutki i wskazany do spożywania.(Tak tylko chciałam dodać, gdyby jakaś pani się przeraziła). A jakieś inne przepisy na łososia? Szukam nowych kompozycji bom już znudzona, ale lubię oprzeć się na składnikach które znam i z których korzystam. Łosoś do nich należy.

    OdpowiedzUsuń