wtorek, 23 września 2014

Jabłecznik z kaszy jaglanej

Dzisiaj propozycja na zdrowy deser, który umili jesienne popołudnie i będzie doskonałą alternatywą
dla tradycyjnego jabłecznika.
Przepis pochodzi ze strony healthy plan by ann Ciasto z kaszy jaglanej z jabłkami,
ale został nieco zmodyfikowany.

Składniki:
- 400g surowej kaszy jaglanej,
- 3 średniej wielkości jabłka,
- pół szklanki mąki ryżowej/kukurydzianej (wersja bezglutenowa),
- cynamon,
- rodzynki, opcjonalnie żurawina,
- łyżka oliwy z oliwek/masła klarowanego, etc.,
- stevia/ ksylitol/ miód.




Kaszę przygotowujemy standardowo: płuczemy wrzątkiem i gotujemy, bądź prażymy przez chwilkę na suchej patelni, w celu pozbycia się goryczki, a następnie gotujemy. Czekamy aż kasza wchłonie całą wodę i zostawiamy ją w garnku do wystygnięcia.

W osobnej misce łączymy mąkę z cynamonem, tłuszczem i wybranym przez nas słodzidłem.
Całość miksujemy i wyrabiamy z kaszą.


Na wyłożoną papierem tortownicę przekładamy połowę ciasta, układamy na niej pokrojone jabłka wymieszane z cynamonem i bakaliami. Całość przykrywamy pozostałą częścią masy.

Pieczemy przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego!





7 komentarzy:

  1. Mmmm, pycha, pycha, PYCHAAA! Uwielbiam jabłka, kaszę i cynamon, więc jedzonko w sam raz dla mnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak usunę tłuszcz i mąkę to będę miała idealny posiłek po treningowy :) Idealne smaki na jesień !

    OdpowiedzUsuń
  3. Oryginalne, takiego nie próbowałem, czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń