dla tradycyjnego jabłecznika.
Przepis pochodzi ze strony healthy plan by ann Ciasto z kaszy jaglanej z jabłkami,
ale został nieco zmodyfikowany.
Składniki:
- 400g surowej kaszy jaglanej,
- 3 średniej wielkości jabłka,
- pół szklanki mąki ryżowej/kukurydzianej (wersja bezglutenowa),
- cynamon,
- rodzynki, opcjonalnie żurawina,
- łyżka oliwy z oliwek/masła klarowanego, etc.,
- stevia/ ksylitol/ miód.
Kaszę przygotowujemy standardowo: płuczemy wrzątkiem i gotujemy, bądź prażymy przez chwilkę na suchej patelni, w celu pozbycia się goryczki, a następnie gotujemy. Czekamy aż kasza wchłonie całą wodę i zostawiamy ją w garnku do wystygnięcia.
W osobnej misce łączymy mąkę z cynamonem, tłuszczem i wybranym przez nas słodzidłem.
Całość miksujemy i wyrabiamy z kaszą.
Na wyłożoną papierem tortownicę przekładamy połowę ciasta, układamy na niej pokrojone jabłka wymieszane z cynamonem i bakaliami. Całość przykrywamy pozostałą częścią masy.
Pieczemy przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego!
Pycha :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie ! :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym go!
OdpowiedzUsuńMmmm, pycha, pycha, PYCHAAA! Uwielbiam jabłka, kaszę i cynamon, więc jedzonko w sam raz dla mnie. :)
OdpowiedzUsuńJak usunę tłuszcz i mąkę to będę miała idealny posiłek po treningowy :) Idealne smaki na jesień !
OdpowiedzUsuńświetnie to wygląda!
OdpowiedzUsuńOryginalne, takiego nie próbowałem, czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuń