piątek, 9 listopada 2012

Pikantna zupa krem z dyni

Proponujemy coś w sam raz na jesienną kolację - przepyszną kremową zupę z dyni.
Warto wspomnieć, że dynia ma w sobie dużą dawkę beta-karotenu, który ma działanie antyutleniające. Spożywanie jej wzmacnia nasz układ odpornościowy, pobudza trawienie a także pomaga zredukować tkankę tłuszczową.
Dynia mimo iż syta, jest niskokaloryczna 28kcal/100g.

Będziemy potrzebować:
około 300g dyni,
średnią cebulę,
2 ząbki czosnku,
kostkę warzywną,
oliwę z oliwek,
przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka, ostra papryka,
curry, opcjonalnie odrobinę gałki muszkatołowej i imbiru.

Z dyni wycinamy miąższ, odcinamy skórę i kroimy ją na drobną kostkę,
drobno siekamy cebulę i czosnek.




Wszystko wrzucamy na patelnię i skrapiamy odrobiną oliwy i smażymy do zeszklenia.


Do garnka wlewamy 2 lub 3 szklanki wody, w zależności jaką gęstość zupy chcemy uzyskać,dodajemy kostkę warzywną i gotujemy na małym ogniu.
Wrzucamy do wywaru gotowe warzywa  i dynię i gotujemy o momentu zmiękczenia.


Odcedzamy i blenderujemy je na gładką masę, następnie łączymy z wywarem i gotujemy przez ok. 3 minuty.





Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i pestkami dyni.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Polecam
    Maciej Piotrowski

    OdpowiedzUsuń
  2. Robisz ją całkiem podobnie jak ja - ja jeszcze dodaje kilka ziemniaków żeby nadać jej bardziej kremowej konsystencji po zmiksowaniu. Bardzo lubię kiedy zupa dyniowa jest wyjątkowo ostra - ciekawy kontrast smaków. Fajny blog - podoba mi się, żę tematyka jest taka szeroka

    OdpowiedzUsuń