czwartek, 31 stycznia 2013

Kasza jaglana – królowa wszystkich kasz

Kasza to najstarszy składnik ludzkiej diety! Kaszę jaglaną otrzymuje się z łuskanego ziarna prosa.
Co kryje w sobie niedoceniana przez nas jaglanka?
10-11% białka, 65% delikatnej skrobii i około 340 kcal w 100 g. 
Jest zasadotwórcza, lekkostrawna i bardzo odżywcza, a także nie zawiera glutenu.
Warto wspomnieć, że ukrywa w sobie bogactwo witamin z grupy B, witaminę E, lecytynę, wapń, fosfor, potas itd. –  istna bomba witaminowa!
Ponadto, ma w sobie trzykrotnie więcej żelaza i  dwukrotnie więcej magnezu niż kasza jęczmienna.

zdj. bew.com.pl





Dietetycy polecają spożywanie kaszy jaglanej na słodko na śniadanie, np. w towarzystwie jabłek i bakalii.
Taki posiłek jest sycący  i usuwa z organizmu gromadzące się toksyny.

zdj. kupiec.pl

Jeżeli chcemy zwiększyć naszą odporność na choroby, poprawić stan cery, włosów i paznokci, a także uzupełnić niedobór witamin, nie pozostaje nam nic innego jak wprowadzenie jaglanki do codziennego jadłospisu.

19 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam jaglanki, zawsze gryczaną. Muszę koniecznie spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobno jest świetna w zapobieganiu wszelkiego rodzaju infekcjom.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham tą kaszę

    OdpowiedzUsuń
  4. Brawa dla autora tego tekstu !

    OdpowiedzUsuń
  5. fajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy i interesujący wpis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie blogi to ja lubie! fajnie poczytać ciekawe wpisy

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie się czyta twoje wpisy

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dużo rzeczy się dowiedziałem. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobra porada, trzeba spróbować! Masz jakieś sprawdzone przepisy? Może chcesz się podzielić?

    OdpowiedzUsuń
  12. Wcześniej nie słyszałam żeby kasza działała przeciw infekcjom ale po sprawdzeniu w internecie okazało się, że tak faktycznie jest! Dzięki za radę

    OdpowiedzUsuń
  13. Najlepsza kasza. Szczególnie ta z Kupca :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak kasza to tylko jaglana, zawsze w mojej kuchni. Bardzo dobry wpis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Moja zdecydowanie ulubiona, bardzo często w obiadowych daniach :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Moja ulubiona kasza! Idealna z gulaszem :)

    OdpowiedzUsuń