Co kryje w sobie niedoceniana przez nas jaglanka?
10-11% białka, 65% delikatnej skrobii i około 340 kcal w 100 g.
Jest zasadotwórcza, lekkostrawna i bardzo odżywcza, a także nie zawiera glutenu.
Warto wspomnieć, że ukrywa w sobie bogactwo witamin z grupy B, witaminę E, lecytynę, wapń, fosfor, potas itd. – istna bomba witaminowa!
Ponadto, ma w sobie trzykrotnie więcej żelaza i dwukrotnie więcej magnezu niż kasza jęczmienna.
Dietetycy polecają spożywanie kaszy jaglanej na słodko na śniadanie, np. w towarzystwie jabłek i bakalii.
Taki posiłek jest sycący i usuwa z organizmu gromadzące się toksyny.
zdj. kupiec.pl
Jeżeli chcemy zwiększyć naszą odporność na choroby, poprawić stan cery, włosów i paznokci, a także uzupełnić niedobór witamin, nie pozostaje nam nic innego jak wprowadzenie jaglanki do codziennego jadłospisu.
Nigdy nie jadłam jaglanki, zawsze gryczaną. Muszę koniecznie spróbować!
OdpowiedzUsuńPodobno jest świetna w zapobieganiu wszelkiego rodzaju infekcjom.
OdpowiedzUsuńKocham tą kaszę
OdpowiedzUsuńBrawa dla autora tego tekstu !
OdpowiedzUsuńfajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)
OdpowiedzUsuńCiekawy i interesujący wpis :)
OdpowiedzUsuńtakie blogi to ja lubie! fajnie poczytać ciekawe wpisy
OdpowiedzUsuńsuper blog
OdpowiedzUsuńŚwietnie się czyta twoje wpisy
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDużo rzeczy się dowiedziałem. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńDobra porada, trzeba spróbować! Masz jakieś sprawdzone przepisy? Może chcesz się podzielić?
OdpowiedzUsuńWcześniej nie słyszałam żeby kasza działała przeciw infekcjom ale po sprawdzeniu w internecie okazało się, że tak faktycznie jest! Dzięki za radę
OdpowiedzUsuńNajlepsza kasza. Szczególnie ta z Kupca :)
OdpowiedzUsuńJak kasza to tylko jaglana, zawsze w mojej kuchni. Bardzo dobry wpis :)
OdpowiedzUsuńMoja zdecydowanie ulubiona, bardzo często w obiadowych daniach :)
OdpowiedzUsuńFajnie mieć takiego buldoga
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona kasza! Idealna z gulaszem :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobra na mase!!
OdpowiedzUsuń