sobota, 8 listopada 2014

Pyszne i zdrowe trufle serowe

Dziś prosta w przygotowaniu propozycja zdrowej i słodkiej przekąski dla łasuchów.



Składniki na 7 małych trufli:

- 100g twarogu (chudy lub półtłusty – wedle upodobań),
- 2 łyżki granulowanego mleka w proszku,
- 1 łyżka mleka,
- 2 łyżki kakao,
- stewia/ słodzik/ cukier/ miód,
- aromat waniliowy,
- daktyle lub inne bakalie (opcjonalnie),
- starta gorzka czekolada (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Do twarogu dodajemy 1 łyżkę płynnego mleka, słodzidło (u mnie były to 3 tabletki stewii rozpuszczone w odrobinie wrzątku) i kilka kropel aromatu waniliowego. Dodajemy łyżkę mleka
w proszku i łyżkę kakao. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Z tak powstałej masy formujemy małe kuleczki. 

Polecam pokroić daktyle i dodać do środka każdej "trufli". Tak powstałe kuleczki obtoczyć w mleku w proszku, kakao i opcjonalnie wiórkach czekoladowych. 

Trufle chłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę, jednak moim zdaniem najlepiej smakują po 20-30 minutach chłodzenia w zamrażarce. Są przepyszne i znikają w ekspresowym tempie.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. O kurczę na pewno pyszne, tylko ja niestety nie lubię żadnych słodkości, które zawierają ser :(
    Zapraszam do mnie na przepis na fit czekoladowe muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny, prosty przepis ..... na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, myślę, że fajnie do tego może też pasować sezamowe masło tahini :)

    OdpowiedzUsuń