Składniki na 7 małych trufli:
- 100g twarogu (chudy lub półtłusty – wedle upodobań),
- 2 łyżki granulowanego mleka w proszku,
- 1 łyżka mleka,
- 2 łyżki kakao,
- stewia/ słodzik/ cukier/ miód,
- aromat waniliowy,
- daktyle lub inne bakalie (opcjonalnie),
- starta gorzka czekolada (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Do twarogu dodajemy 1 łyżkę płynnego mleka, słodzidło (u mnie były to 3 tabletki stewii rozpuszczone w odrobinie wrzątku) i kilka kropel aromatu waniliowego. Dodajemy łyżkę mleka
w proszku i łyżkę kakao. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Z tak powstałej masy formujemy małe kuleczki.
w proszku i łyżkę kakao. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Z tak powstałej masy formujemy małe kuleczki.
Polecam pokroić daktyle i dodać do środka każdej "trufli". Tak powstałe kuleczki obtoczyć w mleku w proszku, kakao i opcjonalnie wiórkach czekoladowych.
Trufle chłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę, jednak moim zdaniem najlepiej smakują po 20-30 minutach chłodzenia w zamrażarce. Są przepyszne i znikają w ekspresowym tempie.
Prześlicznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńwarte polecenia
OdpowiedzUsuńO kurczę na pewno pyszne, tylko ja niestety nie lubię żadnych słodkości, które zawierają ser :(
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na przepis na fit czekoladowe muffinki :)
fajny, prosty przepis ..... na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, myślę, że fajnie do tego może też pasować sezamowe masło tahini :)
OdpowiedzUsuńprzepis petarda i mało węglowodanów jeśli sobie odpuścimy bakalie i czeko ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie, a sery uwielbiam
OdpowiedzUsuńcudowny smak i wykonanie !!!
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczny przepis
OdpowiedzUsuń