niedziela, 2 września 2012

Ciacha z białej fasoli

Kolejny dzień i kolejny przepis, który wypróbowałyśmy i polecamy.
Supertematem we wrześniowym Shape był ranking blogów kulinarnych dla wybrednych.
Naszą szczczególną uwagę przykuł blog DIETETYCZNIE SIOSTRO, z którego to właśnie zaczerpnęłyśmy przepis na zdrowe ciacha klik.

Składniki
Szklanka puree z fasoli (u mnie biała) 
2 jajka
6 łyżek płatków owsianych górskich
4 łyżki otrębów
1 łyżka słodziku do pieczenia w płynie ( my dodałyśmy 4 łyżki miodu)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka kakao bez cukru o obniżonej zawartości tłuszczu
Garść śliwek kalifornijskich( my dodałyśmy rodzynki, żurawinę i ziarna słonecznika)




Przygotowanie
Puree mieszamy z jajkami, proszkiem do pieczenia, kakao i słodzikiem na jednolitą masę. Dorzucamy płatki i otręby oraz posiekane śliwki. Mieszamy na jednolitą masę. Teraz na papierze do pieczenia rozgniatamy część ciasta i wycinamy foremkami ciasteczka. Możemy też formować ciastka w rękach - masa jest plastyczna.







Wycięte ciastka układamy na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze. Gdy już są wszystkie wkładamy blachę do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 20 minut.





Wskazówka od nas: warto dodać trochę orzechów np. laskowych, bądź zamiast słodziku w płynie użyć stevi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz