poniedziałek, 10 września 2012

Ciemne winogrona - owoc bogów


Ciemne winogrona nie cieszą się tak wielką popularnością jak białe, a szkoda bo są bardziej
wartościowe i zdrowe. Powinniśmy spożywać je przede wszystkim jesienią, ponieważ zwiększają
odporność organizmu.

W winogronach znajdzemy dużo witamin i minerałów m.in. A, B1, B6, B12, C, PP, sole wapnia,
potas, żelazo, magnez, fosfor, miedż.
Owoce te zawierają również liczne antyoksydanty:
- resweratro - zwiększa ekspresję co najmniej 3 genów związanych z długowiecznością,
- stilbeny,
- melatoninę - nazwywaną hormonem snu,
- antocyjany.

Najwięcej cennych składników odżywczych znajduje się w skórkach i pestkach winogron.
Winogrona korzystnie wpływają na skórę, serce, układ nerwowy, nerki i wątrobę. Ciemna odmiana zawiera barwniki, tzw. flawonoidy, które przyczyniają się do wzmocnienia żył i naczyń krwionośnych.



Podstawowe właściwości winogron to:

  • pozytywnie wpływają na pracę serca i całego układu krwionośnego;
  • podwyższają poziom dobrego cholesterolu HDL;
  • obniżają poziom złego cholesterolu LDL;
  • zapobiegają miażdżycy;
  • redukują stres i napięcie;
  • pobudzają pracę mózgu;
  • usprawniają trawienie;
  • zapobiegają zaparciom;
  • zapobiegają infekcjom jelit;
  • przywracają równowagę kwasowo-zasadową;
  • mają właściwości moczopędne;
  • działają przeciwbakteryjnie
  • mają działanie przeciwnowotworowe.

Dlatego jedzmy ciemne winogrona :)

Wartość energetyczna w 100 g: 70,00 kcal
Białko w 100 g: 0,72 g
Węglowodany w 100 g: 17,20 g
Tłuszcz w 100 g: 0,16 g



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz