sobota, 1 września 2012

Sałatka pollo picante

Dzisiaj wychodzimy z propozycją  prostego i szybkiego obiadu  sałatki pollo picante
z pikantnym kurczakiem i grzankami czosnkowymi.
Przepis i wykonanie tym razem wyjątkowe, bo przygotowane nie tylko przez babki3!
Mamy nadzieję, że pierwiastek męski częściej będzie gościł na naszym blogu 
i uraczy Was nowymi przepisami a nam zaspokoi apetyt na nowości kulinarne! :-)

Potrzebujemy:
- filet z kurczaka
- sałatę lodową,
- świeżego ogórka,
- kukurydzę chili,
- jajko,
- musztardę Dijon,
- przyprawy.
- sos sałatkowy klasyczny.
na grzanki:
- oliwę z oliwek,
- pieczywo,
- czosnek,
- masło

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą chili, curry, przyprawą do kurczaka, ziołami prowansalskimi, bazylią, czosnkiem, musztardą Dijon, opcjonalnie miodem.
Wszystko skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykrywką na 10 minut. Smażymy na patelni pilnując, aby kurczak pozostał soczysty.
Kroimy warzywa i układamy je warstwowo począwszy od sałaty.
Jajka gotujemy na twardo.
Grzanki: masło w temperaturze pokojowej mieszamy ze świeżo wyciśniętym czosnkiem, odrobiną
soli i dowolną mieszanką ostrych przypraw. Smarujemy pieczywo i wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 8 minut.
Warzywa polewamy sosem sałatkowym i układamy jajko i kurczaka.
Dodatkowo możemy dodać pomidora bądź paprykę wedle uznania.

Życzymy smacznego!


haps haps!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz