niedziela, 16 września 2012

Stewia - naturalny słodzik

Kawa, herbata, ciasta, desery. Nie wyobrażamy sobie ich bez słodkiej nuty.
Obecnie na rynku znajduje się wiele rodzajów jak i zamienników cukru spożywczego.
Cukier trzcinowy, brązowy, fruktoza, słodziki   można się zagubić, gdyż wybór jest spory.
Każdy z nich ma jednak swoje wady. Ciężko jest wybrać coś spośród nich jeżeli zależy nam 
jednocześnie na niskiej zawartości energetycznej i braku całej tablicy Mendelejewa w składzie.

Mogłoby się wydawać, że nie pozostaje nam nic innego jak zrezygnowanie ze słodzenia   nic bardziej mylnego.
Coraz częściej słyszymy o naturalnym słodziku. Stewia to najsłodsza roślina na świecie. 
W 100% zdrowa, ma zero kalorii, jest od 250-450 razy słodsza od sacharozy, odporna na wysoką temperaturę, dlatego może być wykorzystywana do gotowania i pieczenia.
 Na tym jednak nie koniec. 


zdj. www.sugarfreestevia.net


Ta cudowna roślina posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, jest bezpieczna dla diabetyków, a także obniża ciśnienie krwi.
Ponadto, możemy używać liści świeżych, suszonych, bądź sproszkowanych.
Obecnie na rynku dostępna jest  Stewia w tabletkach i proszku, co zdecydowanie ułatwia  wykorzystanie jej w kuchni na co dzień.

Jeżeli nie checie kupować kota w worku, możecie wypróbować darmową próbkę Stewii dostępną TUTAJ

Jednym słowem  polecamy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz