wtorek, 4 września 2012

Prażone jabłka z cynamonem na pierzynce jogurtowej

Kolejny przepis, tym razem propozycja na śniadanie bądź podwieczorek.
Jabłka zawierają dużo błonnika, który wspomaga perstaltykę jelit. Polecane są
dla osób dbających o linię. Poza tym podane w takiej postaci to doskonały zamiennik
wysokokalorycznych i przetworzonych deserów.

Składniki:
- jabłka,
- jogurt naturalny gęsty,
- cynamon,
- imbir,
- opcjonalnie łyżeczka cukru trzcinowego/ miód, bądź bakalie.


Przygotowanie:
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki, kroimy cieńko w plasterki i układamy na rozgrzanej wcześniej patelni teflonowej, następnie doprawiamy je wedle uznania przyprawami i cukrem. Całość mieszamy do zarumienienia.


Do pucharka wlewamy jogurt naturalny i układamy na nim przygotowane jabłka.


Możemy posypać wierzch bakaliami bądź polać łyżeczką miodu.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz